MDF ve Sunta Arasındaki Fark Nedir?

Tarih: 25.07.2024 16:43
MDF ve Sunta Arasındaki Fark Nedir?
MDF ve Sunta Arasındaki Fark Nedir?

Ahşap; doğal ve sağlıklı olması, kolay işlenebilmesi gibi yapısal özelliklerinin yanı sıra birçok renk ve doku seçeneği ile farklı atmosferler oluşturmaya katkıda bulunması gibi nedenlerle iç mekân tasarımında en çok tercih edilen malzemelerden biri. Endüstriyel üretimle birlikte masif ahşaba alternatif olarak MDF ve sunta da yaşam alanlarında sıklıkla kullanılmaya başlandı. Farklı özelliklere sahip MDF ve sunta yapısal özellikleri doğrultusunda farklı kullanım alanları için tercih ediliyor. Peki, MDF ve Sunta arasında ne gibi farklar var?

Mobilya seçimi söz konusu olduğunda bu iki malzeme ile mutlaka karşılaşılır. Ofis, ev gibi zamanın çoğunu geçirdiğimiz yaşam alanlarında kullanılan mobilyaları seçerken o mobilyanın üretildiği malzemeyi tanımak ilk adım olmalı. Malzemenin yoğunluğu, dayanımı gibi fiziksel özelliklerinin bilinmesi ihtiyaca uygun ürün seçiminde avantaj sağlar. Ayrıca ürünün bakımının nasıl yapılacağı bilinirse o ürün daha verimli bir şekilde kullanılabilir. Malzemenin yüzey özelliklerinin yanı sıra ağırlığı da ürün seçiminde tercihleri etkileyebiliyor.

MDF ve sunta, mutfak dolap gövde ve kapakları, banyo dolapları, televizyon ünitesi, masa, sehpa, kitaplık, karşılama masası gibi iç mekan mobilyalarında kullanıldığı gibi dekorasyon amacıyla da tercih edilebiliyor. Üretim süreci, fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı olan bu iki malzeme özelliklerine göre farklı ihtiyaçlara cevap veriyor. Örneğin MDF daha yoğun, ağır ve dayanıklı bir malzeme olarak tercih edilirken, sunta daha hafif ve ekonomik bir alternatif olarak taşınabilir ve değiştirilebilir; esnek kullanıma imkan veren mobilyalarda tercih ediliyor.  

MDF ve Sunta Arasındaki Farklar
 

  • Yoğunluk

MDF, suntadan daha yoğun ve daha dayanıklı bir malzemedir. Suntada boşluklar bulunurken MDF toz haline gelmiş ağaç parçalarının daha yoğun preslenmesi ile elde edildiği için boşluksuzdur. Bu nedenle MDF vida montajı ve demontajında suntaya göre avantaj sağlar.

  • Ağırlık

MDF daha yoğun bir malzeme olduğu için daha ağırdır. Sunta, MDF’ye göre çok daha hafif bir malzemedir

  • Mukavemet

Performans özellikleri bakımından (çekme, eğilme vb.) MDF daha güçlü bir yapıya sahiptir yani statik olarak daha dayanıklıdır. Suntanın mukavemet değeri MDF’ye göre düşüktür.

  • Yüzey Özellikleri

MDF’ye freze işlemi yapılarak şekil verilebilir; suntada ise bu mümkün değildir. Ham MDF’nin yüzeyi daha pürüzsüz ve homojendir; bu sebeple boyamaya ve şekil vermeye daha uygundur.

MDF’nin Avantajları ve Kullanım Alanları

Kullanım Alanları: Mutfak dolap gövde ve kapakları, banyo dolapları, televizyon ünitesi, masa, sehpa, kitaplık, karşılama masası gibi iç mekan mobilyaları ve iç mekan dekorasyonunda kullanılır. Renkli mobilyalarda ve nemli mekanlarda kullanım için tasarlanan mobilyalarda daha çok MDF tercih edilir.

  • Daha yoğun
  • Suya ve darbeye karşı daha dayanıklı
  • Neme daha dayanıklı bu nedenle nemli mekanlarda MDF tercih edilir.
  • Çekme, eğilme gibi özellikleri bakımından daha güçlü
  • Freze işlemi ile şekil verilebilir
  • Yüzeyi  pürüzsüz ve homojen olduğu için boyamaya ve şekil vermeye daha uygun. Bu nedenle renkli mobilyalarda daha çok tercih edilir.



     

Suntanın Avantajları ve Kullanım Alanları

Kullanım Alanları: Mutfak dolap gövde ve kapakları, banyo dolapları, televizyon ünitesi, masa, sehpa, kitaplık, karşılama masası gibi iç mekan mobilyalarında ve iç mekan dekorasyonunda kullanılır.

  • Daha ekonomik
  • Daha hafif, bu nedenle daha kolay taşınabilir ve değiştirilebilir; esnek kullanıma imkan veren mobilyalarda tercih ediliyor.
  • Yüzeyi  pürüzsüz ve homojen olduğu için boyamaya ve şekil vermeye daha uygundur.

    Müşterilerimizin isteğine göre hem Sunta hem de MDF çalışmaktayız.


İlgili Ürünler
Yükleniyor...